Kuchnia włoska – prostota ale przede wszystkim radość z jedzenia

Dla entuzjastów kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, świetną propozycją jest kuchnia italiano, a więc nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w najwyższym stopniu kultowych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej także przypraw, lecz i parmezanu – sera, który lubią wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej renomy kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do których przystają między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i bezsprzecznie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi uwielbiają również pomidory, oliwki, czosnek oraz naturalnie cebulę.

restauracje Kraków

Połączenie trafnych składników z odpowiednimi przyprawami daje niesamowite wrażenia i sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Najogromniejszym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.